De Gasketelwet en Brigit Onderhoudssoftware

Op 1 april 2023 is de Gasketelwet ingegaan. Doel is om het aantal ongevallen door koolmonoxide tegen te gaan. Daarom mogen alleen gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs gasverbrandingstoestellen plaatsen, onderhouden en repareren. Zij hebben een CO-certificaat. Het register Gasverbrandingsinstallaties bevat de complete lijst van gecertificeerde installateurs. Wie zonder CO-certificaat werkt aan cv-ketel, gashaard of geiser kan een boete krijgen. Ook de opdrachtgever die een niet-gecertificeerd bedrijf inschakelt, kan een boete krijgen.

Efficiënt onderhoud met Brigit Onderhoudssoftware

In 2015 bracht de Onderzoeksraad voor Veiligheid een rapport uit over de gevaren van koolmonoxide bij cv-ketels. Het bleek dat veel koolmonoxide-incidenten ontstonden door verkeerd handelen of nalatigheid van onkundige monteurs. Ook bleek dat de helft van de ongelukken plaatsvindt bij moderne cv-installaties. Om de branche te professionaliseren, de veiligheid beter te waarborgen en het aantal ongelukken met koolmonoxide terug te dringen, heeft de Rijksoverheid besloten certificeringen verplicht te maken. De Gasketelwet is dus het resultaat van nieuwe inzichten over de gevaren van koolmonoxide. Vanwege het belang voor consument en bedrijfstak heeft Brigit Onderhoudssoftware al in een vroeg stadium de Rapportage CO-certificering (Gasketelwet) ontwikkeld.

Is onderhoud van cv-ketel, geiser en gashaard nu wettelijk verplicht?

Onderhoud is ook na 1 april 2023 niet wettelijk verplicht. Omdat periodiek onderhoud gevaarlijke situaties (koolmonoxidevergiftiging) kan voorkomen, zullen meer particulieren en bedrijven ervoor kiezen om hun cv-ketel regelmatig te laten onderhouden. Hierdoor is er minder kans op storingen, gaat de cv-ketel langer mee en blijft de cv-ketel energiezuinig werken.

Onderhoud vaak verplicht voor garantie

De garantie is een belangrijke reden voor cv-ketel onderhoud. Cv-ketel fabrikanten schrijven voor hoe vaak de cv-ketel onderhouden moet worden. Als de cv-ketel niet volgens de voorschriften van de fabrikant wordt onderhouden, komt de garantie te vervallen.

Verzekeraars kijken mee

Er zijn brandverzekeringen en/of opstalverzekeringen die periodiek onderhoud aan de cv-ketel verplichten. Als je schade claimt, dan moet je kunnen aantonen dat de cv-ketel wordt onderhouden door een gecertificeerd installatiebedrijf.

Neem vooral contact met ons op om te kijken hoe Brigit jouw bedrijf kan ondersteunen!

Bekijk voorbeeld rapportage CO-certificering 

monteur vult onderhoudsvragen in op tablet

Op de hoogte blijven van alle updates en ontwikkelingen?

Blijf op de hoogte van de laatste updates en ontwikkelingen door je in te schrijven voor onze mailing! Of het nu gaat om nieuwe lanceringen of belangrijke bedrijfsinformatie; onze mailing brengt het direct naar jouw inbox. 

Mailchimp nieuwsbrief